The Ovation Fan Club
The Ovation Fan Club
Forum Search | Statistics | User Listing Forums | Calendars | Albums | Language
Your are viewing as a Guest. ( logon | register )

Random quote: "Believe me when I say that some of the most amazing music in history was made on equipment that's not as good as what you own right now." - Jol Dantzig



Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
VXT preamp woes

View previous thread :: View next thread
   Members Forums -> Ovation Electric GuitarsMessage format
 
Bill C
Posted 2022-06-17 11:49 PM (#557396)
Subject: VXT preamp woes


Joined:
December 2004
Posts: 62

Location: Phoenix
Bought this VXT new from Alpep back about 15 years ago and gigged with it for five years or so, then life happened and it didn’t get used in a long time. Dug it out, put new battery in it, and I don’t have any output to the “ring” (acoustic) output whether in mono or stereo. I do have continuity from the cable through the jack back to the preamp board, so it’s not a cable or jack issue, and I have tried multiple fresh batteries. I do have acoustic sound to the “tip” when the blend pot is dialed to acoustic (however the tip always has a magnetic pickup signal, even when the switch is set to Stereo and the pot is dialed to pure acoustic). I also have checked the stereo/mono switch signal back to the board and the switch is working properly. This tells me that there is likely a switching transistor or Opamp on the preamp board that has gone kaput. So…is there any way on God’s green earth to get a replacement preamp board? Or maybe the schematics for this preamp? Though I hate working on SMD boards…

Otherwise I will lose the main feature of this guitar, the ability to split the acoustic and electrical guitar signals to send the former to the mixing board and the latter to a guitar amp.

Edited by Bill C 2022-06-17 11:59 PM
Top of the page Bottom of the page
Bill C
Posted 2022-06-18 8:10 AM (#557397 - in reply to #557396)
Subject: Re: VXT preamp woes


Joined:
December 2004
Posts: 62

Location: Phoenix
…..Okay, fantastic news. Turned out it was actually the mono/stereo switch itself, and solved by a liberal application of Deoxit to the switch. My initial assessment (that the switch was operating properly) had been done on the kitchen table with my multimeter rather hastily and when I put the guitar on my workbench properly, I diagnosed that the switch was not closing the circuit between the yellow and white wires. So not anything on the preamp board itself, thank goodness! Guitar now ready to use, functional in stereo mode.
Top of the page Bottom of the page
MWoody
Posted 2022-06-18 9:03 AM (#557398 - in reply to #557396)
Subject: Re: VXT preamp woes



Joined:
December 2003
Posts: 13958

Location: Upper Left USA
I love a happy ending! Now to go and find another VXT... it's been a while.
Top of the page Bottom of the page
Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
Jump to forum :
Search this forum
Printer friendly version
E-mail a link to this thread

This message board and website is not sponsored or affiliated with Ovation® Guitars in any way.
Registered to: The Ovation Fanclub™ Copyright (c) 2001
free counters
(Delete all cookies set by this site)